З перших днів вагітності

Кожна майбутня мама повинна усвідомлювати, що вагітність – такий стан організму, який вимагає особливого підходу, тобто відповідних змін у поведінці, у звичному способі життя вагітної жінки.

З самого початку встановлення факту вагітності жінка зобов’язана зробити все необхідне для того, щоб зберегти своє фізичне і психологічне здоров’я і подбати про повноцінний розвиток своєї майбутньої дитини для її подальшого благополучного народження. З цією метою кожна вагітна жінка зобов’язана привчити себе слідувати щоденному розпорядку, призначеному спеціально для майбутніх матерів, який благотворно впливає на підтримання їх здорового стану і на протікання вагітності.

Окремо слід виконувати декілька найбільш головних, кардинальних правил, яких повинна дотримуватися кожна вагітна жінка. Слід уникати фізичного перенапруження, тобто перш за все не перевантажувати себе важкою фізичною роботою, що вимагає застосування значних зусиль, частих згинань тулуба, а також знаходження в незручній позі протягом тривалого часу. Одним словом, важкі фізичні навантаження всіляко протипоказані вагітним і можуть стати причиною серйозних порушень у розвитку плоду і навіть викликати передчасні пологи або викидень.

Крім цього, слід повністю відмовитися від куріння і вживання спиртних напоїв, прослуховування гучної музики, утомливих занять спортом (звичайно, крім гімнастики для вагітних), також необхідно утриматися від прийняття гарячої ванни і відвідування лазні, довгого стояння на ногах і перебування в сидячому положенні, купання в природних водоймах (і в холодній воді взагалі), надмірного загоряння і взагалі довгої присутності під відкритими сонячними променями.

Що стосується професійної праці, то вагітна жінка може займатися роботою аж до самих пологів у тому випадку, якщо робота не пов’язана з фізичними та психологічними навантаженнями (наприклад, жінки, які займаються розумовою працею і т.п.). Але навіть проста робота у великій кількості так чи інакше пов’язана з перенапругою і може стати причиною погіршення загального самопочуття вагітної жінки, тому в другому триместрі слід обмежити себе у праці.

При сидячій роботі вагітній жінці краще поставити ноги на підставку або кілька разів на день перекладати їх на стілець, який стоїть поруч. Це полегшить відтік крові та вбереже від варикозного розширення вен – одного з найпоширеніших ускладнень під час вагітності. Крім того, необхідно час від часу (бажано через кожну годину) вставати зі стільця і робити легкі гімнастичні вправи, що дозволяють задіяти всі м’язи (і особливо м’язи тазу), а також запобігти застою крові в органах, щоб уникнути набряків, нормалізувати дихання.

А ось вагітним жінкам, чия робота вимагає ходьби або довгого стояння на ногах, на час вагітності краще (по можливості) змінити діяльність, відмовитися від праці і разом з декретною відпусткою взяти чергову відпустку або відпустку за свій рахунок.

До речі, декретну відпустку варто брати приблизно з 7 місяця (30 тижнів) вагітності.

Як у першій, так і в другій половині вагітності жінка також може продовжувати займатися звичними справами, домашньою роботою (прати, прасувати, прибирати квартиру і т.п.). Помірна праця під час вагітності необхідна, оскільки сприяє тренуванню м’язів, покращує діяльність внутрішніх органів і тим самим підвищує загальний тонус. Однак навіть у домашніх умовах доцільно встановити розумний режим праці та відпочинку, що дозволяє чергувати одне з іншим, особливо у другій половині вагітності.

На великих строках вага тіла жінки збільшується за рахунок росту плода, і разом з тим збільшується загальне навантаження на ноги і хребет майбутньої матері, тому щоб уникнути набряків і болю в ногах, поясниці та хребта, вагітна жінка повинна якомога частіше приймати зручне для неї напівгоризонтальне положення для того, щоб органи повноцінно відпочивали.

Дуже важливе питання щодо денного режиму вагітної жінки стосується сну. У перші місяці вагітності тривалість сну залишається звичною для кожної жінки. Але зазвичай при вагітності у жінки спостерігається швидка стомлюваність, в результаті якої з’являються запаморочення, підвищена сонливість. Тому тривалість сну вагітної повинна бути не менше 8-9 годин.

Найбільш оптимальний час для цього – з 22 години вечора до 7 години ранку. Крім того, майбутній матері (особливо в другій половині вагітності) рекомендується відпочивати (спати) протягом дня (1-2 години після обіду), оптимально – з 14 до 16 години. Але днем довго спати не слід, так як це може порушити нічний сон. У тому випадку, якщо спати вдень не хочеться, після обіду, денної прогулянки або домашньої роботи рекомендується відпочити лежачи або поспати 30-50 хв.

Окремо слід сказати про те, що з метою гігієни вагітній жінці слід спати в окремому ліжку і регулярно міняти постільну білизну (не рідше одного разу на тиждень), при цьому обов’язково користуватися підодіяльником і наволочкою для подушки. Ще частіше жінці необхідно міняти нижню білизну (нічну сорочку), так як під час вагітності у зв’язку з гормональними змінами в організмі спостерігається більш рясне потовиділення, особливо під час сну.

Для того, щоб поліпшити сон, кімната вагітної повинна добре провітрюватися кілька разів на день, особливо перед сном. При порушенні сну (що цілком можливо при вагітності), вагітній краще звернутися до лікаря, який випише відповідне заспокійливе. Але пересипання вагітної жінки теж небажано, адже в цьому випадку порушується весь режим.

Після повноцінного сну, вставши з ранку, бажано відразу ж зробити кілька легких вправ, які допоможуть прокинутися. Причому робити їх можна прямо в ліжку, не встаючи, а потягуючись і приводячи в рух кінцівки. Після потягування вагітна жінка обов’язково повинна прийняти душ, ретельно вимити молочні залози, пахви і область паху, потім почистити зуби і переодягтися в чисту білизну.

Так як харчування під час вагітності – один з основних і важливих чинників її здорового перебігу і збереження здоров’я матері, то прийом їжі слід проводити в одні й ті ж самі години. І найбільш важливо для вагітної вчасно поснідати, причому сніданок краще проводити не відразу після підйому, а мінімум через півгодини, щоб уникнути характерної для ранкових годин нудоти і блювоти. Таким чином, сніданок вагітним жінкам краще проводити з 7.30 до 8.30 години ранку (в залежності від того, коли вона встала з ліжка).

Після сніданку, в тому випадку, якщо жінка себе добре почуває, вона цілком може сходити в магазин за продуктами або зайнятися домашньою роботою. Квартира, в якій живе вагітна, повинна триматися в чистоті, тому в нескладні обов’язки майбутньої матері входить щоденне сухе прибирання кімнати (квартири) з протиранням пилу з меблів і провітрюванням кімнат. Крім цього необхідно мінімум два рази на тиждень робити ретельне вологе прибирання.

Якщо вагітність протікає нормально, то і на перших строках вагітності, і до останніх місяців, майбутньій матері дозволяється самостійно мити підлогу як за допомогою щітки і пилососа, так і вручну. Лікарі вважають, що нахили тулуба під час прибирання вагітної корисні для плоду, так як дозволяють розвиватися м’язам, а також циркулювати крові в області таза. Але тим, кому протипоказані навіть легкі навантаження, ні в якому разі не варто намагатися робити трудові подвиги всупереч своєму стану. Взагалі майбутній мамі потрібно робити тільки такі справи, які не викликають у неї почуття втоми, а при найменших ознаках такої, слід негайно відпочивати.

Крім природних рухів, здійснюваних за рахунок побутових справ і домашньої роботи, вагітній жінці корисно хоча б два рази на день: вранці (після підйому до сніданку) і в другій половині дня (за 1 годину до обіду або через 2 год після нього) виконувати додаткові гімнастичні вправи, корисні для розвитку майбутньої дитини.

Зазвичай, у кожній жіночій консультації організовуються та проводяться групові фізичні заняття для вагітних, а також спеціальна дихальна гімнастика, але кожна жінка має право навчитися виконувати необхідні вправи і проводити їх вдома самостійно, бажано в присутності когось з близьких. Слід пам’ятати, що якщо в першій половині вагітності більша частина вправ проводиться в положенні стоячи, то в другій половині – переважно сидячи або лежачи.

Потреба в кисні при вагітності підвищується на 25 – 30%, тому що від повноцінного дихання майбутньої матері залежить дихання плоду (адже йому повітря необхідне для нормального розвитку легенів і подальшого зростання всього організму). І особливо активно кров насичується киснем під час прогулянок на свіжому повітрі.

Майбутній мамі бажано перебувати на відкритому повітрі не менше 2-З годин на день, при цьому не обов’язково прогулюватися довго, досить виходити на вулицю кілька разів і гуляти по годині. Прогулянки під час вагітності краще за все проводити в певні години: ранкову з 10 до 11 години, вечірню – з 18 до 19 години, перед сном – з 20 до 21 години. На останніх місяцях вагітності жінка для власної безпеки повинна гуляти в супроводі когось з близьких.

У холодну пору року і в погану погоду від прогулянок вагітній краще утриматися, щоб уникнути застуди та інших ускладнень. А ось у літній час, а також ранньою осінню і пізньою весною надзвичайно корисне перебування вагітної на свіжому повітрі в заміській місцевості (на лісовій галявині, на березі річки чи моря тощо).

У даному випадку умовою вибору місця відпочинку має бути забезпечення можливості термінової доставки вагітної жінки до лікарні (а на пізніх термінах – в пологовий будинок). Але поїздка на далекі відстані в останні місяці вагітності є небажаною, тому що від тряски в транспорті, зміни клімату і т.п. можуть початися передчасні пологи.

Крім щоденної прогулянки на свіжому повітрі вагітна жінка може відвідувати різні громадські місця (магазини, міські парки), культурні заклади (кіно, театр, виставки тощо), продовжуючи повноцінно відпочивати, спілкуватися з друзями, вести цікавий спосіб життя, щоб вагітність не здалася їй нудним і одноманітним проведенням часу.

Протягом всього дня вагітна жінка може займатися будь-якими звичними для неї домашніми справами: гладити випрану білизну, готувати їжу, наводити порядок у шафах і т. д. Завдяки великій кількості вільного часу кожна жінка може зайнятися всім, чим завгодно: спокійно в тиші почитати книгу , журнал, подивитися телевізор, послухати улюблену музику, поговорити з подругою, повишивати тощо.

Не менш значущу роль, ніж сніданок, для вагітної жінки відіграє обід. Обід майбутньої матері має припадати на 13-14 годину дня (не пізніше). Стереотипна думка, що обід повинен бути довгим і супроводжуватися рясним вживанням їжі (особливо обід вагітної жінки) – невірна. Навпаки, обід повинен бути легким і максимально корисним (поживним), для того щоб після нього майбутня мати не відчувала ваги в животі і змогла спокійно відпочити (поспати) днем. Під час трапези вагітній потрібно контролювати свій апетит і не переїдати.

Через 2 години після обіду (15.30-16 година дня) щодня кожній майбутньій матері розумно влаштовувати легкий полуденок, що складається зі склянки напою, тарілочки сиру або фруктів.

На 18-19 годину вечора припадає вечеря. Влаштовувати вечерю пізніше 19 години вечора не варто, оскільки їжа повинна встигнути перетравитися до сну, щоб не змушувати працювати вночі і без того перевантажені органи (шлунок, нирки, сечовий міхур). Протягом усього терміну вагітності вечеря жінки повинна бути максимально повноцінною і поживною, щоб вона не відчула раптового голоду вночі і не порушувала здоровий сон прийняттям їжі. За 1-2 години до сну вагітній рекомендується прийняти склянку кефіру або ягідного компоту (для поліпшення роботи шлунка).

У багатьох вагітних жінок зазвичай спостерігається підвищений апетит. Немає нічого поганого в тому, що жінка протягом дня буде з’їдати то яблуко або грушу (або тарілку ягід), то випивати склянку напою (соку, компоту, кефіру, молока). Але слід знати, що такий додатковий прийом їжі має проводитися не більше, ніж через кожні 2-3 години, і важливо, щоб це були не бутерброди з ковбасою і не здобні булочки з чаєм.

У другій половині вагітності апетит вагітної ще більше збільшується, тому в цей період режим трохи змінюється. При сніданку о 8 годині ранку майбутня мати повинна влаштувати другий сніданок об 11-12 годині. У цей час дозволяється з’їсти легку молочну кашу, сир зі сметаною, випити склянку молока і з’їсти булочку з маслом і сиром. Потім слідує звичний обід, після нього – полуденок (о 15 годині), о 17 годині – перша (легка) вечеря, що складається зі склянки будь-якого напою, сиру, ягідного пудингу або фруктів, о 19 годині вечора – повноцінна вечеря і традиційний вечірній прийом їжі до сну.

Як правило, під час вагітності у багатьох жінок розвивається схильність до запорів, яка прогресивно наростає зі збільшенням терміну. Щоб забезпечити нормальну роботу кишечника, здоровій вагітній рекомендується вживати більше грубої їжі. Правильне, різноманітне харчування дозволяє запобігти запорам, здуттю живота (а разом з цим шкідливим отруєнням), у результаті чого шлунок не тисне на матку і плід повноцінно розвивається.

Кишечник вагітної має діяти в певні години, краще за все – вранці і бажано ввечері. При дотриманні необхідної дієти та режиму харчування кишечник вагітної зазвичай діє самостійно. У тих випадках, коли його діяльність порушується, вагітній необхідно звернутися до лікаря за порадою, які саме засоби слід застосовувати від запору.

Найчастіше можна обійтися звичайною клізмою, поставивши її в потрібний час, але у випадку, якщо існує загроза переривання вагітності, клізма протипоказана, оскільки процес пологів і процес перистальтики управляються одними і тими ж м’язами, і клізма може спровокувати передчасні пологи. А застосування проносних для вагітної небажано, як і вживання багатьох інших ліків. Краще поїсти слив, що поліпшують роботу кишечника, або випити кефіру.

Про особисту гігієну. Як вже говорилося, вагітна жінка повинна щодня приймати теплий душ (приділяючи особливу увагу чистоті молочних залоз і промежини), насухо витираючись після нього волохатим або жорстким рушником. Від прийняття ванни в період вагітності краще відмовитися, так само як і від миття в лазні, так як подібний захід може спровокувати викидень.

Краще за все користуватися душем при температурі 35 – 40° С. Загальна тривалість миття не повинна перевищувати 15-20 хв. Крім того, бажано приймати душ після прибирання квартири, після довгої поїздки або прогулянки за містом. Під час ранкового душу і вечірнього душу (перед сном) необхідно ретельно чистити зуби (2 рази на день), оскільки під час вагітності порожнина рота і зуби жінки вимагають особливого ретельного догляду.

Що стосується купання у водоймах (морі), то вони не протипоказані в тому випадку, якщо вагітність протікає без ускладнень і якщо водойма екологічно чиста. В іншому випадку від купання слід утриматися – або замінити її на плавання у закритому басейні.

Крім проходження основного розпорядку дня, кожна вагітна жінка зобов’язана регулярно відвідувати жіночу консультацію, свого акушера-гінеколога, здавати необхідні аналізи і чітко слідувати всім необхідним медичним вказівкам. Кожна вагітна жінка повинна розпланувати свій графік так, щоб встигнути зробити все необхідне до пологів. На перших термінах вагітності необхідно обов’язково включити в свій розклад відвідування стоматолога, а також інших спеціалістів (ендокринолога, уролога) для того, щоб пройти всі необхідні обстеження і не допустити розвитку можливих захворювань.

У другій половині вагітності (на 6-7 місяці) можна почати відвідування курсів для майбутніх матерів, на яких вагітна жінка зможе отримати масу корисної інформації про харчування, про те, як робити спеціальну гімнастику, як поводитися під час перших переймів, як правильно дихати під час переймів і пологів тощо. Зазвичай такі курси проводяться 2-3 рази на тиждень (буває і частіше).

Необхідно вибрати найбільш підходящий час відвідування курсів, щоб не порушувати складений графік. Тут же навчать, як слід доглядати за новонародженою дитиною в перші місяці її життя, як годувати, сповивати дитину, правильно брати її на руки, купати, робити їй масаж і розвиваючу гімнастику, багатьом іншим корисним навичкам.

За матеріалами mamochka.kz

Залишити коментар