Годування груддю

Склад грудного молока ідеально збалансований по всім необхідним у перші 4 – 6 місяців життя дитини поживним речовинам.
Грудне молоко завжди готове до вживання. Воно має оптимальну температуру, його не треба готувати, воно не містить бактерій. Грудне молоко не може зіпсуватися навіть якщо мати не годувала дитину кілька днів.

Під час годування між матір’ю і дитиною встановлюється емоційна близькість, яка зберігається довгі роки. Дитина не лише задовольняє відчуття голоду, але і заспокоюється (за рахунок самого акту смоктання, а також при метаболізмі жіночого молокa в організмі дитини виділяються речовини, які заспокоюють дитину і покращують сон).

Режим годування

Для вигодовування дітей перших місяців життя рекомендується вільний режим годування. Дитина сама визначає частоту прикладання до грудей. Даний режим призводить до збільшення вироблення молока, сприяє профілактиці лактостазу, маститу.

Новонароджена дитина може “вимагати” від 8 до 12 і більше разів прикладання до грудей, тривалість годування може складати від 15 до 25 хвилин, однак треба знати, що в перші 2-3 хвилини дитина висмоктує від 40 до 50 відсотків необхідного їй молока, наступні 4 -5 хвилин 70-80 відсотків.

Критерії достатнього годування дитини:
• Достатнє збільшення ваги дитини за перший місяць життя (600 – 800 грамів);
• Частота сечовипускань не менше 6 разів на добу;
• Частота стільця відповідає кількості годувань (6 -10 разів) в перший місяць життя;
• Дитина спокійна, витримує інтервали між годуваннями – 2 і більше години.

Для вироблення достатньої кількості молока мамі необхідно:
• Збільшити частоту годувань;
• Не пропускати нічні годування;
• Якщо дитина довго спить, не чекаючи на її пробудження треба зцідити молоко молоковідсосом;
• Пропонувати обидві груди в одне годування і закінчувати тією груддю, з якої почали;
• Максимально довго перебувати з дитиною, забезпечуючи тісний контакт з нею;
• Необхідна спокійна обстановка вдома, допомога та психологічна підтримка чоловіка і родичів;
• Достатній за тривалістю нічний сон (6 -8 годин) та відпочинок вдень (1 – 2 години);
• Правильне та збалансоване харчування з використанням спеціальних продуктів харчування для матерів, що вигодовують дитину грудьми (збільшення калорійності харчування на 700 – 1000 ккал, обсяг рідини не менше 2 літрів на день);
• Прийом настоїв трав, що стимулюють лактацію (чебрець, материнка, кропива, кмин, кріп, аніс, фенхель і ін); а також редька з медом, морква, терта з молоком, настій волоських горіхів;
• Відвідування лікувальних заходів, призначених лікарем: фізіотерапія (ультрафіолетове опромінення молочних залоз, іглорефлексотерапія, точковий масаж).

Техніка годування:

• Увага матері повинна бути сконцентрована на малюкові, контакт “очі в очі”;
• Дитина усім корпусом повернута до матері і притиснута до неї;
• Обличчя малюка знаходиться близько до грудей;
• Підборіддя дитини доторкається до грудей;
• Над верхньою губою видно більшу ділянку ареоли, ніж під нижньою;
• Помітно, як дитина робить повільні, глибокі смоктальні рухи і ковтає молоко;
• Малюк розслаблений і задоволений ;
• Мати не відчуває болю;
• Рекомендоване годування з двох грудей, при цьому одна повинна бути повністю спустошена, щоб дитина отримала і “переднє” і “заднє” (більш багате жирами) молоко;
• З огляду на добовий ритм лактації, можливо більш часте прикладання до грудей у вечірні години.

Склад грудного молока

Грудне молоко – найбільш цінний і незамінний продукт харчування дітей перших місяців життя, ідеально пристосований для дитини. До його складу входять:
• Найбільш підходящі дитині білки (сироваткові альбуміни і глобуліни) і жири (поліненасичені жирні кислоти, середньоланцюгові тригліцериди) у необхідних кількостях;
• Достатня кількість вітамінів;
• Залізо, яке практично повністю всмоктується з кишечника;
• Достатня кількість води, навіть у теплому кліматі;
• Необхідна кількість солей, кальцію, фосфатів, інших життєво важливих мікроелементів (селен, мідь, цинк, молібден, магній, марганець);
• Спеціальні ферменти – ліпазу, лактазу та інші, які розщеплюють основні інгредієнти молока; • Речовина біфідус – чинник, що сприяє росту і розвитку нормальної мікрофлори кишечнику, пригнічує ріст патогенних бактерій;
• Білок лактоферин, що зв’язує залізо, також запобігаючи розмноженню хвороботворної мікрофлори, якій для зростання необхідно залізо;
• Речовини: таурин – необхідний для побудови клітковини ока і тканини головного мозку; карнитин – жироподібна речовина, що сприяє метаболізму жирів у клітинах і тканинах організму, що росте;
• Живі клітини крові (нейтрофіли, моноцити, лімфоцити), що вбивають бактерії;
• Антитіла (імуноглобуліни) проти багатьох розповсюджених інфекцій.

За матеріалами rodi.ru

Залишити відповідь

Заповніть поля нижче або авторизуйтесь клікнувши по іконці

Лого WordPress.com

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис WordPress.com. Log Out / Змінити )

Twitter picture

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Twitter. Log Out / Змінити )

Facebook photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Facebook. Log Out / Змінити )

Google+ photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Google+. Log Out / Змінити )

З’єднання з %s